Hoe plaats je zelf een schuifdeurkast?

Hoe plaats je zelf een schuifdeurkast?

Een schuifdeurkast is een praktische en stijlvolle toevoeging aan elke kamer. Het installeren van een schuifdeurkast is niet zo moeilijk als je zou denken. In dit artikel leggen we uit hoe je dit stap voor stap kunt doen. Lukt het toch niet om dit zelf te doen? Dan kunnen onze experts het altijd nog voor je uit handen nemen. 

Het belang van voorbereiding

Voordat je begint met het plaatsen van je schuifdeurkast, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hiermee bespaar je tijd en voorkom je onnodige onderbrekingen tijdens het installatieproces.

Kan ik mijn bestaande kastdeuren vervangen door schuifdeuren?

Ja, het vervangen van standaard kastdeuren door schuifdeuren is een eenvoudige klus voor elke bekwame doe-het-zelver. Of je nu huidige deuren scharnierend of schuivend zijn, de overstap naar schuifdeuren kan zeker een elegante touch aan je kamer en kast geven.

Meten is weten

  1. De lengte van je kast meten: Begin met het meten van de lengtes van de tracks die je nodig hebt voor de boven- en onderkant van de deur. Zet deze metingen over op je tracks met een potlood.
  2. De tracks op maat snijden: Nadat je de juiste metingen hebt gedaan, snijd je de tracks op de juiste maat.
  3. De tracks voor de deuren installeren: Zodra je tracks op maat zijn, kun je beginnen met het installeren ervan. Het is cruciaal dat de tracks recht en waterpas zijn om een soepele beweging van de schuifdeuren te garanderen.

Als de tracks eenmaal op hun plek liggen, kun je de schuifdeuren installeren. Hieronder zie je hoe dit eruit kan komen te zien. 

maatwerk kast slaapkamer

De hier boven afgebeelde kast is 1 van de meest voorkomende situaties. Het betreft een kast in een slaapkamer welke met 1 zijde tegen de wand is geplaatst en waarbij de andere zijde is voorzien van een zijwand. Met deze opstelling maak je optimaal gebruik van de ruimte en kun je de kast zo breed maken als je zelf wilt. 

Heb ik een frame nodig voor mijn schuifdeurkast?

Voor een strak en minimalistisch design kun je ervoor kiezen geen frame toe te voegen, mits de opening waar de kast komt echt recht en haaks is (gebruik altijd een waterpas!). Het is echter raadzaam om voor deze installatiewijze te kiezen alleen als jouw muren perfect verticaal en recht zijn en de vloer een hard, egaal oppervlak biedt, zoals hout, laminaat of tegels. Ben je op zoek naar een schuifdeurkast op maat? Bekijk dan ook alvast onze categoriepagina en ontdek wat onze mogelijkheden zijn. 

Is het installeren van schuifdeurkasten eenvoudig?

Ingebouwde kasten zijn ontworpen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Hoewel ze enige precisie vereisen, is het proces niet al te ingewikkeld. In feite zou het installeren van je schuifdeurkast in slechts 2-3 uur voltooid moeten zijn.

Wat zijn de voordelen van Schuifdeurkasten? 

Schuifdeurkasten bieden verschillende voordelen die ze een populaire keuze maken voor veel huiseigenaren. Een van de meest opvallende voordelen is ruimtebesparing. In kleinere slaapkamers of ruimtes waar elke vierkante centimeter telt, kunnen schuifdeuren een betere optie zijn omdat ze naar de zijkant schuiven in plaats van naar buiten te draaien zoals scharnierdeuren. Hierdoor kunnen meubels of andere items dichter bij de kast worden geplaatst zonder de toegang te belemmeren. 

Niet afhankelijk van scharnieren

Bovendien hebben schuifdeurkasten vaak een grotere opslagcapaciteit en zijn ze stabieler omdat ze niet afhankelijk zijn van scharnieren om de deuren te ondersteunen. Voor degenen die van een spiegel aan de kast houden, kunnen spiegelende schuifdeuren een kamer groter en lichter laten aanvoelen, wat bijdraagt aan het gevoel van ruimtelijkheid. 

Betaalbaarder

Tenslotte zijn schuifdeurkasten vaak betaalbaarder dan hun tegenhangers met scharnierdeuren. Dit komt doordat ze minder componenten hebben, wat ze doorgaans goedkoper maakt. Terwijl elk type kast zijn eigen voor- en nadelen heeft, bieden schuifdeurkasten een combinatie van functionaliteit, stijl en waarde die ze een uitstekende keuze maken voor veel woningen.

Meer weten over de voordelen van schuifdeurkasten? Lees dan ook even ons blog met als titel: Waarom kiezen voor een kast met schuifdeuren?

Een eigen schuifdeurkast samenstellen? Dat doe je bij Craftsons 

Bij Craftsons sta jij aan het roer wanneer het gaat om het vormgeven van jouw ideale opbergruimte. Al meer dan een decennium vloeit de expertise van onze vakmensen. Ze zijn kundig in het creëren van schuifdeurkasten die niet alleen ruimtebesparend en functioneel zijn, maar ook een lust voor het oog.

Jouw schuifdeurkast samenstellen doe je met de zekerheid dat ambacht en innovatie hand in hand gaan, een filosofie die onze oprichters Gideon en Ruben hoog in het vaandel hebben staan. Gideon, met een achtergrond in ambachtelijk meubelwerk onder Craftvision, verzekert dat traditie en kwaliteit gewaarborgd blijven. Ruben, de drijvende kracht achter The Garrison, zorgt ervoor dat jouw online ervaring naadloos en zonder hindernissen verloopt. Samen met ons team helpen we je graag verder met het ontwerpen van jouw schuifdeurkast op maat. Ook voor het plaatsen van de schuifdeurkasten ben je bij ons aan het juiste adres.