Hoe hoog moet je een spiegel hangen?

Hoe hoog moet je een spiegel hangen?

Het correct plaatsen van een spiegel in je huis is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van functionaliteit. Deze gids biedt uitgebreide tips en adviezen over hoe je je spiegel het beste kunt ophangen, rekening houdend met verschillende factoren zoals de hoogte van de spiegel, de locatie en het doel van de spiegel.

Standaard hoogte voor het ophangen van een spiegel

Over het algemeen is het aan te raden om een spiegel op ooghoogte te hangen, wat ongeveer 60 tot 65 inch (152 tot 165 cm) van de vloer af is. Dit zorgt ervoor dat de meeste mensen hun spiegelbeeld gemakkelijk kunnen zien zonder te hoeven bukken of strekken.

Functionele versus decoratieve spiegels

Bij functionele spiegels, zoals in badkamers of kleedkamers, is het belangrijk dat de spiegel zo wordt geplaatst dat het volledige lichaam of gezicht zichtbaar is. Voor decoratieve spiegels, zoals die in woonkamers of gangen, kan de hoogte flexibeler zijn en meer gericht op het complementeren van de ruimte. Spiegels zorgen ervoor dat ruimtes groter aanvoelen. Dit is ook het geval met onze eigen spiegeldeuren, die veelal geplaatst worden in slaapkamer. 

Spiegelhoogte in verschillende kamers

De hoogte waarop je een spiegel hangt, kan variëren per kamer. In de badkamer hang je de spiegel meestal op een hoogte van 57 tot 60 inch (145 tot 152 cm) van het midden van de spiegel tot de vloer. In woonkamers of slaapkamers kan de hoogte afhankelijk zijn van de meubels en de functie van de spiegel.

De rol van verlichting bij het ophangen van spiegels

De plaatsing van verlichting is ook belangrijk bij het bepalen van de hoogte van de spiegel. Verkeerde verlichting kan schaduwen veroorzaken of verblinding in de spiegel. Idealiter zou de verlichting gelijkmatig verdeeld moeten zijn over het gezicht, zoals met wandlampen aan weerszijden van de spiegel.

Decoratieve overwegingen

Naast functionaliteit, speelt esthetiek een grote rol bij het kiezen van de hoogte voor het ophangen van je spiegel. Een te grote spiegel kan een ruimte overweldigen, terwijl een te kleine spiegel verloren kan gaan in de ruimte. Houd hier dus altijd rekening mee en probeer verschillende opties. 

Tips voor het plaatsen van een spiegel 

  • Hang spiegels niet direct tegenover rommelige gebieden.
  • Vermijd het plaatsen van spiegels waar ze ongewenste reflecties kunnen creëren.
  • Zorg ervoor dat de spiegel past bij de proporties van de kamer.
  • Houd rekening met Feng Shui-principes bij het plaatsen van spiegels, vooral in slaapkamers.

Maakt de grootte van de Spiegel uit?

Ja, de grootte van de spiegel is belangrijk. Een spiegel die te groot of te klein is voor de ruimte kan de balans van de kamer verstoren. Het is belangrijk om een spiegel te kiezen die past bij de grootte van de muur en de kamer.

Op zoek naar spiegeldeuren?  Dan ben je bij Craftsons aan het juiste adres

Naast het zorgvuldig kiezen van de juiste spiegel en de ideale hoogte voor het ophangen ervan, is het ook de moeite waard om de unieke spiegeldeuren van Craftsons te ontdekken. Onze spiegeldeuren bieden niet alleen een praktische oplossing voor ruimtebesparing, maar voegen ook een stijlvol element toe aan elke kamer. Of je nu op zoek bent naar een manier om een kleinere ruimte groter te laten lijken, of simpelweg een elegante touch wilt toevoegen aan je interieur, een spiegeldeur van Craftsons is altijd een uitstekende keuze.